Disqus Shortname

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

 


Ερντογάν: Δεν βλέπω θετικά μια ένταξη Σουηδίας-Φινλανδίας στο NATO - Κακώς δέχτηκαμε την επάνοδο της Ελλάδας το 1980

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 17.34

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Παρασκευή ότι η χώρα του δεν βλέπει θετικά την προοπτική ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο NATO, σημειώνοντας μάλιστα ότι ήταν λάθος που η Τουρκία επέτρεψε την επάνοδο της Ελλάδας στο στρατιωτικό σκέλος της Συμμαχίας, το 1980.

Ο Τ. Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα προσπαθεί να χρησιμοποιήσει το NATO ενάντια στην Τουρκία, σε σχέση με τις διαφορές των δύο χωρών για τις θαλάσσιες ζώνες, όπως ανέφερε το πρακτορείο Associated Press.

Η Ελλάδα είχε ενταχθεί στο NATO μαζί με την Τουρκία το 1952, ωστόσο είχε αποχωρήσει από το στρατιωτικό σκέλος της Συμμαχίας το 1974, διαμαρτυρόμενη για την τουρκική εισβολή και κατοχή τμήματος της Κύπρου.

Οι σκανδιναβικές χώρες έχουν γίνει ασφαλές καταφύγιο για τρομοκράτες, τόνισε ο ισλαμοσυντηρητικός επικεφαλής του τουρκικού κράτους. "Είναι ακόμη και μέλη του κοινοβουλίου σε ορισμένες χώρες", τόνισε.

"Η Σουηδία έχει καταστεί έδρα του PKK (σ.σ. του παράνομου στην Τουρκία Κόμματος Εργαζομένων Κουρδιστάν) και άλλων τρομοκρατικών ομάδων. Δεν βλέπουμε την ένταξή τους στο NATO με θετικό μάτι", πρόσθεσε ο κ. Ερντογάν.

Για την ένταξη νέων χωρών στη Βορειοατλαντική Συμμαχία χρειάζεται η συναίνεση των κοινοβουλίων και των 30 χωρών - μελών, γεγονός που σημαίνει ότι μια τουρκική αντίθεση θα μπορούσε να καθυστερήσει την πλήρη ένταξη των δύο βορειοευρωπαϊκών χωρών στο ΝΑΤΟ. Η Τουρκία θα μπορούσε να ασκήσει ακόμη και βέτο στην ένταξη κάποιου νέου μέλους.

Ήδη οι δύο χώρες έχουν λάβει εγγυήσεις ασφαλείας από ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο, για την περίπτωση που δεχθούν επίθεση κατά την περίοδο μεταξύ μιας αίτησης ένταξής τους στη Συμμαχία και της πλήρους ένταξης.

Τούρκος ανώτερος αξιωματούχος ανέφερε στο πρακτορείο Bloomberg ότι η Τουρκία επιζητεί η Φινλανδία και η Σουηδία να λάβουν καθαρή θέση έναντι των Κούρδων ενόπλων που αναπτύσσουν δράση στη νοτιοανατολική Τουρκία και ότι η Άγκυρα θα προβεί σε διαβουλεύσεις σχετικά με την αίτηση ένταξής τους στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Διαδικασία-εξπρές

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, η ενταξιακή διαδικασία της Φινλανδίας και της Σουηδίας, εφόσον καταθέσουν το αναμενόμενο επίσημο αίτημα ένταξής τους στο ΝΑΤΟ στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, θα γίνει με συνοπτικές και ταχύτατες διαδικασίες.

Όπως ανέφεραν οι πηγές στο ΑΜΠΕ, οι δύο σκανδιναβικές χώρες αναμένεται να καταθέσουν αίτημα ένταξης στις 17 Μαΐου και αν συμβεί αυτό, η υπογραφή του Πρωτοκόλλου Προσχώρησης θα πραγματοποιηθεί το πολύ μέχρι το τέλος του μήνα. Αυτό σημαίνει ότι η Φινλανδία και η Σουηδία θα έχουν λάβει το καθεστώς χώρας παρατηρητή και θα μπορέσουν να καθίσουν στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στις 28-30 Ιουνίου στη Μαδρίτη, καθώς και σε όλες τις επόμενες συνεδριάσεις της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Μετά την πρώτη υπογραφή του Πρωτοκόλλου Προσχώρησης, θα ακολουθήσει η επικύρωσή του από τα κοινοβούλια των 30 κρατών-μελών του ΝΑΤΟ - μια διαδικασία η οποία συνήθως διαρκεί από έξι ως δεκαοκτώ μήνες, αλλά στην περίπτωση της Φινλανδίας και της Σουηδίας αναμένεται να ολοκληρωθεί το πολύ μέχρι το τέλος του έτους. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Σουηδία και η Φινλανδία δεν θα είναι ακόμη πλήρη μέλη του ΝΑΤΟ και ως εκ τούτου, τυπικά δεν θα έχουν τις εγγυήσεις ασφαλείας που παρέχει το 'Αρθρο 5 της Συνθήκης. Ωστόσο, οι δύο χώρες έχουν λάβει σοβαρές διαβεβαιώσεις ασφάλειας από ισχυρές νατοϊκές χώρες, όπως η Μ. Βρετανία και οι ΗΠΑ.

Το ερχόμενο σαββατοκύριακο, οι Υπουργοί Εξωτερικών της Φινλανδίας και της Σουηδίας είναι προσκεκλημένοι στην άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο, όπου θα επιβεβαιωθεί η ως άνω διαδικασία ένταξης. Όπως σημείωναν ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές στο ΑΜΠΕ, η ταχύτητα με την οποία προωθείται η ενταξιακή διαδικασία των δύο χωρών είναι πρωτοφανής για τα δεδομένα του ΝΑΤΟ.

ΠΗΓΗ    www.capital.gr

ΜΟΝΗ ΟΔΟΣ… ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΦΥΠΝΙΣΙΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ Η ΑΘΡΟΑ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΙΣΟΔΟΣ ΤΟΥΣ ΩΣ ΜΕΛΗ ΣΤΟΝ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΕΘΝΙΚΟ ΦΟΡΕΑ ΠΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΕΙ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ !!!

ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ!!!


ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ Ε.ΣΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ (ΚΑΛΕΣΜΑ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΤΗΣ ΓΑΙΑΣ):Ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ Ε.ΣΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΙΣ ΠΟΡΤΕΣ ΤΟΥ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ ΣΕ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΠΑΝΤΟΥ ΟΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ συνεχίστε την ανάγνωση: https://naysika.blogspot.com/2020/07/e.syellinonsyneleysisanaggeliaartemissorras.html

 
Ε.ΣΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ:





 
ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ Ε.ΣΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ : https://www.facebook.com/ellsyneleusis/



ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ : http://politikosforeas.e-sy.gr/wp-content/uploads/idritiki-diakirixi-forea.pdf
 
 
 
 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ Ε.ΣΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ : https://www.artemis-sorras.gr/programmatikes-dilosis-politikou-forea 



ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ Ε.ΣΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ : https://alfeiospotamos.gr/wp-content/uploads/2015/09/KATASTATIKO-E-SY-31-08-2015-1-1.pdf



 
ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ Ε.ΣΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ : http://e-sy.gr/wp-content/uploads/w-katastatiko-esy.pdf     
 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΕΙΣ: 

ΑΡΤΕΜΗΣ ΣΩΡΡΑΣ https://www.artemis-sorras.gr/

 

 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ:

 
 
 

SACRED ELLANIA TEXTS:https://www.aitherikigrafi.gr/sacred-ellania-texts?fbclid=IwAR1mo6Dq1L2IPTxhxFg1ay79Vn_2CyAUmBiLaQYU3aw1wkaYzQGnmwrataEΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια