Disqus Shortname

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

"Οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις θα είναι η επόμενη κρίση στη δημόσια υγεία"

 

"Οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις θα είναι η επόμενη κρίση στη δημόσια υγεία"

"Οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις θα είναι η επόμενη κρίση στη δημόσια υγεία"

Σε ένα σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας, τα πολυανθεκτικά μικρόβια, αναφέρθηκε ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων στην Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ Νίκος Σύψας σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε με αφορμή την έναρξη των εργασιών του 21ου Πανελληνίου Συνεδρίου Λοιμώξεων. Ο καθηγητής αναφέρθηκε στις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις που είναι συνέπεια των ανθεκτικών μικροβίων τα οποία έχει "δημιουργήσει" η κατάχρηση αντιβιοτικών στη χώρα μας. Προφανώς το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό αλλά παγκόσμιο γι' αυτό και ο κύριος Σύψας αναφέρθηκε σε έκρηξη των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων στα νοσοκομεία κατά την πανδημία και πρόβλεψε πως αυτό θα είναι το επόμενο μεγάλο πρόβλημα δημόσιας υγείας.

Ο καθηγητής αναφέρθηκε πιο συγκεκριμένα σε ένα από τα δύο επικρατούντα πολυανθεκτικά μικρόβια, τον μύκητα Candida Auris, που απομονώθηκε για πρώτη φορά στην χώρα μας το 2019 και θεωρείται ιδιαίτερα ανθετικός στην φαρμακευτική αγωγή και που όπως χαρακτηριστικά είπε, "Όταν μπαίνει στα νοσοκομεία δεν βγαίνει ποτέ". Μάλιστα, ο κύριος Σύψας ανέφερε ένα ανέκδοτο περιστατικό για ένα νοσοκομείο στη Νέα Υόρκη όπου εντοπίστηκε ο Candida Auris και τελικά οι υπεύθυνοι αναγκάστηκαν να γκρεμίσουν και να χτίσουν από την αρχή μία πτέρυγα προκειμένου να εκριζωθεί το μικρόβιο.

Παρότι όμως το πρόβλημα είναι υπαρκτό και σημαντικό, όπως επισήμανε ο καθηγητής, δεν υπάρχει λόγος να φοβούνται οι πολίτες την επίσκεψη στο νοσοκομείο όταν είναι απαραίτητο αφού τόσο οι γιατροί όσο και οι λοιμωξιολόγοι είναι σε εγρήγορση και κάθε περιστατικό ενδονοσοκομειακής λοίμωξης αντιμετωπίζεται και απομονώνεται άμεσα. 

Σωτήρης Τσιόδρας: Πιθανή μία νέα υπερμεταδοτική μετάλλαξη του κορονοϊού

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε στην προαναφερθείσα συνέντευξη τύπου εκτενώς στο τι περιμένουμε αναφορικά με την πορεία της πανδημίας και την εξέλιξη του κορονοϊού. Όπως είπε, υπολογίζεται ότι χάρη στα εμβόλια έχουν σωθεί έως τον Απρίλιο του 2022 περίπου 39.000 ζωές και παρότι η δράση των εμβολίων που διαθέτουμε σήμερα εξασθενεί με το πέρασμα του χρόνου, παραμένουν ένα σημαντικό εργαλείο πρόληψης για όλους. Τόνισε επίσης πως υπολογίζεται ότι κοντά στο 80% του πληθυσμού της Ευρώπης, έχει προσβληθεί και "άρα το φαινόμενο της υβριδικής ανοσίας σε συνδυασμό με την έλευση του καλοκαιριού να συμβάλλουν στη χαμηλότερη κυκλοφορία του ιού".

Συνεχίζοντας, ο κύριος Τσιόδρας εξήγησε ότι είναι δύσκολο να προβλεφθεί η πορεία της πανδημίας και είναι πιθανό να υπάρξουν παραλλαγές του ιού με ενδεχομένως υψηλότερη μεταδοτικότητα και που θα διαφεύγουν της ανοσίας από τον εμβολιασμό ή τη νόσηση. Γι' αυτό και είναι πολύ σημαντική η  επιδημιολογική επιτήρηση για τον εντοπισμό νέων παραλλαγών του ιού.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν θα πρέπει να συνεχίσουμε να φοράμε μάσκες και το επόμενο διάστημα, ο κύριος Τσιόδρας ουσιαστικά τόνισε την σημασία της προσωπικής επιλογής και της πρόληψης. Όπως είπε, οι άνθρωποι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες ή όταν βρισκόμαστε σε συνθήκες συνωστισμού μπορεί να είναι προσωπική μας επιλογή να φορέσουμε τη μάσκα προστασίας αφού πλέον έχει αποδειχτεί επιστημονικά ότι ο ιός μεταδίδεται αερογενώς.

Ένα συνέδριο με πολύ ενδιαφέρουσα θεματολογία

Μπορεί τα πολυανθεκτικά μικρόβια να αναδεικνύονται σε ένα σοβαρό θέμα συζήτησης και εγρήγορσης, ωστόσο δεν είναι το μοναδικό θέμα που θα απασχολήσει τους λοιμωξιολόγους και την Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων κατά τη διάρκεια του συνεδρίου. 

Μετά από δύο χρόνια πανδημίας, ένα από τα κυρίαρχα θέματα επιστημονικής συζήτησης παραμένει η λοίμωξη COVID-19. Θα συζητηθούν όλα τα πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα και οι νεότερες θεραπευτικές εξελίξεις στην αντιμετώπιση του ιού SARS-CoV-2, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στο σύνδρομο POST-COVID, σε ξεχωριστό στρογγυλό τραπέζι. Σε αυτό θα συζητηθούν οι τελευταίες οδηγίες ολιστικής προσέγγισης του συνδρόμου καθώς και οι επιπτώσεις του ανά σύστημα, στα άτομα που έχουν αναρρώσει. Τέλος, θα αναλυθούν οι επιπτώσεις της πανδημίας στην ψυχική υγεία και την ποιότητα ζωής του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού καθώς και ο ρόλος του λοιμωξιολόγου στη διαχείριση των υγειονομικών κρίσεων.    

Αναφορικά με τα πολυανθεκτικά μικρόβια θα δοθεί έμφαση στο ρόλο του εργαστηρίου και των νεότερων δοκιμασιών στην έγκαιρη διάγνωση των λοιμώξεων από αυτά, αλλά και στους τρόπους επιλογής του βέλτιστου αντιμικροβιακού σχήματος από τον κλινικό γιατρό, ώστε να αντιμετωπιστούν επιτυχώς. 

Στη θέση των αντιμικροβιακών φαρμάκων στην εποχή της πανδημίας, είναι αφιερωμένο και το στρογγυλό τραπέζι της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας, που θα λάβει χώρα την τελευταία ημέρα του συνεδρίου. Θα συζητηθούν οι πρόσφατες κατευθυντήριες οδηγίες για τα νοσοκομειακά στελέχη και θα επισημανθούν οι τρόποι και η ανάγκη εντατικής επιτήρησης της κατανάλωσης αντιμικροβιακών, μεσούσης της πανδημίας. 

Το συνέδριο καλύπτει ένα σημαντικό φάσμα της λοιμωξιολογίας. Eκτός από τον SARS-CoV-2, θα γίνει ιδιαίτερη αναφορά και σε άλλες σοβαρές ιογενείς λοιμώξεις που μπορούν να οδηγήσουν στη ΜΕΘ. Θα παρουσιαστούν νεότερες θεραπευτικές εξελίξεις που αφορούν σε παλαιότερες λοιμώξεις, όπως η φυματίωση και το C. difficile καθώς και τα τελευταία δεδομένα που αφορούν στη θεραπεία των ατόμων που ζουν με τον HIV. Tέλος, θα συζητηθούν λοιμώξεις που είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν, όπως είναι οι λοιμώξεις σε ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο, σε μεταμοσχευμένους, λοιμώξεις ΚΝΣ σε ανοσοκατασταλμένους ή μετά από νευροχειρουργικές επεμβάσεις. 

Το 21ο Πανελλήνιο Συνέδριο Λοιμώξεων διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων στο ξενοδοχείο Divani Caravel από τις 5 έως τις 8 Μαΐου 2022.

ΠΗΓΗ  www.capital.gr


 
ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ Ε.ΣΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ : https://www.facebook.com/ellsyneleusis/



ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ : http://politikosforeas.e-sy.gr/wp-content/uploads/idritiki-diakirixi-forea.pdf
 
 
 
 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ Ε.ΣΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ : https://www.artemis-sorras.gr/programmatikes-dilosis-politikou-forea 



ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ Ε.ΣΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ : https://alfeiospotamos.gr/wp-content/uploads/2015/09/KATASTATIKO-E-SY-31-08-2015-1-1.pdf



 
ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ Ε.ΣΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ : http://e-sy.gr/wp-content/uploads/w-katastatiko-esy.pdf     
 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΕΙΣ: 

ΑΡΤΕΜΗΣ ΣΩΡΡΑΣ https://www.artemis-sorras.gr/

 

 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ:

 
 
 

SACRED ELLANIA TEXTS:https://www.aitherikigrafi.gr/sacred-ellania-texts?fbclid=IwAR1mo6Dq1L2IPTxhxFg1ay79Vn_2CyAUmBiLaQYU3aw1wkaYzQGnmwrataEΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια