Disqus Shortname

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πολλά τα αγκάθια στο ΕΣΥ με το 5ο κύμα της πανδημίας να παραμονεύει!

 

Πολλά τα αγκάθια στο ΕΣΥ με το 5ο κύμα της πανδημίας να παραμονεύει!

Του Θοδωρή Γιάνναρου

Ένα Σύστημα Υγείας που δεν αποπνέει εμπιστοσύνη, έχουν στη διάθεσή τους οι Έλληνες πολίτες -ένα ΕΣΥ που κάθε άλλο, παρά σύμμαχος και συνοδοιπόρος των πολιτών είναι -μάλλον θα έλεγα… είναι ένα "κάτι σαν σύστημα”, που αντιμετωπίζει ανάλγητα και όχι φιλικά τους πολίτες, που ζητούν τη συνδρομή του!

-Πάρα πολλά φάρμακα ευρείας κατανάλωσης που σώζουν ζωές βρίσκονται σε έλλειψη, ενώ άλλα όπως πχ τα μονοκλωνικά κατά των ημικρανιών δεν συνταγογραφούνται, παρά μόνον εάν ο ασθενής υποχρεωτικά λάβει την παλαιά θεραπεία με αναποτελεσματικά για την συγκεκριμένη επώδυνη πάθηση αντί-επιληπτικά φάρμακα επί ένα έτος, που όμως έχουν σημαντικές παρενέργειες και στη συνέχεια να εγκριθεί η χορήγηση από ειδική επιτροπή… αν εγκριθεί -ζήσε Μάη δηλαδή…

Από την άλλη, τα αντιιικά φάρμακα δίνονται μόνο μετά από την έγκριση άλλης επιτροπής, και πιθανότατα η έγκριση θα δοθεί κατόπιν εορτής. Τα φάρμακα αυτά πρέπει να χορηγούνται εντός του πρώτου τριημέρου από την "έναρξη” της νόσου -όχι της διάγνωσης! Λαμβάνοντας λοιπόν ως δεδομένο, πως κανένας σχεδόν δεν αναζητά ιατρική βοήθεια τις πρώτες μια-δύο μέρες της νόσου COVID-19, λόγω έλλειψης συμπτωμάτων που να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, αντιλαμβάνεται κανείς, πόσο επικίνδυνη μπορεί να αποβεί η οποιαδήποτε καθυστέρηση στη χορήγηση αυτών των πολύ αποτελεσματικών φαρμάκων!

-Κλίνες Εντατικής Θεραπείας: εδώ τα πράγματα είναι καλά μόνο για κάποιον που δεν ξέρει. Κάποιος που ξέρει όμως βλέπει πως τα πράγματα δεν πάνε και τόσο καλά!

-Το να αραδιάσει κάποιος δεξιά κι αριστερά κλίνες με ειδικούς αναπνευστήρες: ΜΕΘ, αναπνευστήρες μεταφοράς, μάσκες οξυγόνου (BiPAP), αντλίες και κάποιους υπερηχοτομογράφους, αυτό δεν σημαίνει πως δημιουργήθηκαν νέες κλίνες ΜΕΘ, διότι όλα τα προαναφερθέντα είναι μόνον εργαλεία, που τα χειρίζεται εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό! Κάθε κλίνη ΜΕΘ απαιτεί 4 εξειδικευμένους στην εντατικολογία ιατρούς και κατ’ ελάχιστον 4 εξ’ ίσου εξειδικευμένους νοσηλευτές ή νοσηλεύτριες (…ο τέταρτος και στις δύο περιπτώσεις είναι για την κάλυψη των ρεπό)! Δηλαδή για τις 500 επιπλέον κλίνες ΜΕΘ που έχει ανακοινωθεί πως δημιουργήθηκαν, απαιτούνται 1500 εξειδικευμένοι ιατροί και άλλες τόσες νοσηλεύτριες ή νοσηλευτές, που όμως δυστυχώς δεν υπάρχουν… και fast track εκπαίδευση σε αυτόν τον τομέα της ιατρικής καλώς ή κακώς δεν υφίσταται!

Άρα οι κλίνες ΜΕΘ που διαθέτει το σύστημα είναι υποστελεχωμένες και ως εκ τούτου ουσιαστικά ανενεργές! Το εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για κάλυψη ΜΕΘ εκπαιδεύεται -δεν βαπτίζεται!

Δεν είναι βέβαια δυνατόν να μην έχουμε αντιληφθεί, πως κάτι δεν πάει καλά και με τους αδιευκρίνιστους θανάτους μικρών παιδιών! Μετά το θάνατο της Μαλένας, της Ίριδας και της Τζωρτζίνας στην Πάτρα οι οποίοι χαρακτηρίστηκαν αδιευκρίνιστοι, σοβαρά ερωτήματα εγείρονται γύρω από τον θάνατο του 3χρονου κοριτσιού στη Θεσσαλονίκη, το οποίο νοσηλευόταν από τη Μεγάλη Τρίτη στο Γ.Ν. Παπαγεωργίου και το περασμένο Σάββατο μεταφέρθηκε στο Ιπποκράτειο, όπου και τελικά κατέληξε μέσα σε 2 ώρες. Και εδώ όπως και στο θάνατο της 12χρονης, πάλι στην Πάτρα, οι θάνατοι παραμένουν αδιευκρίνιστοι μιας και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν συμπεράσματα για τα αίτια που τους προκάλεσαν. Σίγουρα κάτι δεν πάει καλά! Αυτό είναι το μόνο βέβαιο! Δεν είναι δυνατόν, υγιέστατα κατά τ’ άλλα παιδιά, να φεύγουν σαν τα φθινοπωρινά φύλλα που τα παίρνει ο αέρας από τα δένδρα… και κανείς να μην μπορεί να διαγνώσει την αιτία του ξαφνικού φευγιού τους!

Οι ενδονοσοκομειακες λοιμώξεις αποτελούν το επόμενο μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας, όχι ότι τώρα δεν υπάρχει -το αντίθετο θα ‘λεγα, αλλά το πρόβλημα αυτό θα επιδεινωθεί σημαντικά αν δεν ληφθούν σοβαρά προληπτικά μέτρα και αν οι υπεύθυνοι του ΕΣΥ δεν σοβαρευθούν! Είναι δυστυχώς γεγονός πως υπάρχει έκρηξη λοιμώξεων από πολύανθεκτικά ενδονοσοκομειακά μικρόβια κατά τη διάρκεια της πανδημίας και πολύ μεγάλη επιδείνωση στον αριθμό των λοιμώξεων, απλά, διότι διέφυγε από τους καθ’ ύλην αρμόδιους, η έκρηξη των λοιμώξεων σε ΜΕΘ και κοινούς θαλάμους, μιας και έπρεπε να ασχοληθούν με όλες τους τις δυνάμεις, στη μάχη κατά της πανδημίας. Μετά βεβαιότητος μπορούμε να πούμε, πως αρκετά μεγάλο ποσοστό θανάτων στους νοσηλευόμενους με Covid-19 οφείλεται στα πολύανθεκτικά μικρόβια από τα οποία μολύνθηκαν.

Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά…

…μετά από πορεία δύο ετών με τον ιό SARS-CoV-2, εκείνος δυστυχώς για εμάς, συνεχίζει να μας απασχολεί και το μέλλον για την πορεία του δεν μπορεί να προβλεφθεί! Απαιτείται εγρήγορση, αν δεν θέλουμε να αιφνιδιαστούμε εκ νέου, ωστόσο σήμερα απ’ ότι φαίνεται μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε λίγο πιο αποτελεσματικά, μιας και γνωρίζουμε περισσότερα, υπάρχουν ευτυχώς και εμβόλια και εξειδικευμένα αντιιικά φάρμακα. Οι θάνατοι από την άλλη, συνεχίζουν ακάθεκτοι και παρ’ όλα αυτά… τα μέτρα προστασίας κατά του Κορωνοιού! αίρονται… λόγω του επερχενου καλοκαιριού Μέχρι εδώ όλα καλά, τη στιγμή που όπως λένε οι "ειδικοί”, η μετάλλαξη "Όμικρον” είναι μεν πιο μεταδοτική, αλλά με ήπια σχετικά με τη "Δέλτα” συμπτώματα και χωρίς σοβαρές επιπλοκές! Επιπλέον έχουν εμβολιαστεί ήδη αρκετοί πολίτες στην Ελλάδα και όπως προαναφέρθηκε, τα εξειδικευμένα αντιιικά φάρμακα είναι πλέον στα ράφια των φαρμακείων. Άρα οι πολίτες πρέπει να υποθέσουν, πως καλά κάνουμε και επιστρέφουμε στην κανονικότητα χωρίς το βραχνά των μέτρων! Είναι όμως έτσι;

Δυστυχώς, οι "ειδικοί” προκειμένου να συνεχίσουν να είναι αρεστοί με όλα τα προνόμια που προκύπτουν εξ’ αυτού, κάνουν για ακόμα μια φορά ένα τραγικό αλλά μάλλον σκόπιμο λάθος και πολύ φοβάμαι… πως κάνοντας τα "στραβά μάτια, θα μας πάρουν στο λαιμό τους και από ‘κει στο γκρεμό… με ότι αυτό συνεπάγεται!

Έχει ήδη αποδειχθεί κσι τεκμηριωθεί επιστημονικά, πως τα στατιστικά τόσο των κινδύνων για νοσηλεία και διασωλήνωση, όσο και των ζωών που χάνονται, ουσιαστικά δεν αλλάζουν σε όλες τις φάσεις της πανδημίας που βιώνουμε εδώ και δύο+ χρόνια, αλλά και για όλες τις μέχρι σήμερα ταυτοποιημένες μεταλλάξεις του ιού. Είναι λάθος κάποιοι να παραπληροφορούν την Πολιτεία, λέγοντας πως πλέον ο ιός είναι αποδυναμωμένος. "Ούτε αποδυναμωμένος λοιπόν είναι, ούτε ακίνδυνος, αλλά δυστυχώς μεταδίδεται και μεταξύ των εμβολιασμένων συμπολιτών μας, ή εκείνων που έχουν νοσήσει!”.

Καλό λοιπόν θα ήταν να αντιληφθούμε και να κατανοήσουμε, έστω και τώρα στο παρά πέντε, τι ακριβώς συμβαίνει και που θα οδηγηθούμε. Ανατρέχοντας στις επιστημονικές μελέτες, τις σχετικές με το συγκεκριμένο θέμα, αρχικά τα στοιχεία φαίνεται να εστιάζουν στο γεγονός, πως και οι δείκτες νοσηλείας και οι δείκτες των θανάτων από τη λοίμωξη COVID-19, είναι αρκετά υψηλότεροι στα προηγούμενα κύματα της πανδημίας, πριν δηλαδή εμφανιστεί στο προσκήνιο η μετάλλαξη "Όμικρον” και οι υπό παραλλαγές της.

Αυτό όμως που ισχύει και αποτυπώνει την πραγματικότητα, είναι πολύ διαφορετικό: αν εφαρμοστούν κατάλληλες ή μάλλον πιο αξιόπιστες εφαρμογές και προσαρμογές στη στατιστική ανάλυση, και ληφθούν υπόψη διάφοροι άλλοι παράγοντες και επιστημονικοί παράμετροι, όπως συννοσηρότητες, ηλικίες, φύλο, επίπεδα εμβολιασμού στο σύνολο των πολιτών κλπ. προκύπτει κάτι εντελώς διαφορετικό που κανονικά θα έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου και αυτόματα η Πολιτεία θα γίνονταν πιο προσεκτική και πιο υποψιασμένη, διότι βάσει των τελευταίων επιστημονικών μελετών, ο κίνδυνος νοσηλείας και απώλειας ζωών την τελευταία περίοδο που έχει επικρατήσει η μετάλλαξη Όμικρον και οι υπομεταλλάξεις της, είναι σχεδόν ταυτόσημος με εκείνους προηγούμενων πανδημκών περιόδων και παραλλαγών του ιού!

Η άρση των μέτρων, τη στιγμή που βρισκόμαστε ακόμα χωμένοι μέσα στο 4ο πανδημικό κύμα, είναι λάθος και θα το πληρώσουμε τόσο στον τομέα της υγείας, όσο και σε εκείνον της οικονομίας, ο ιός θα επανακάμψει δριμύτερος και ίσως και περισσότερο επικίνδυνος και εμείς όπως πάντα θα αιφνιδιαστούμε… και θα πέσουμε για ακόμα μια φορά από τα σύννεφα, μόνο που αυτή τη φορά, τα προβλήματα θα είναι πολύ μεγαλύτερα και πολύ πιο πολύπλοκα στην επίλυσή τους!

Τελικά το ερώτημα που τίθεται είναι, αν υπάρχει αξιόπιστο και αποτελεσματικό ΕΣΥ, στο οποίο να έχουν εμπιστοσύνη και να προσβλέπουν οι Έλληνες πολίτες, ή μήπως πρέπει να αλλάξουν τα πάντα από την κορυφή μέχρι τη βάση, σε ένα εκ βάθρων re-engineering;

ΠΗΓΗ www.capital.gr



 
ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ Ε.ΣΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ : https://www.facebook.com/ellsyneleusis/



ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ : http://politikosforeas.e-sy.gr/wp-content/uploads/idritiki-diakirixi-forea.pdf
 
 
 
 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ Ε.ΣΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ : https://www.artemis-sorras.gr/programmatikes-dilosis-politikou-forea 



ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ Ε.ΣΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ : https://alfeiospotamos.gr/wp-content/uploads/2015/09/KATASTATIKO-E-SY-31-08-2015-1-1.pdf



 
ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ Ε.ΣΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ : http://e-sy.gr/wp-content/uploads/w-katastatiko-esy.pdf     
 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΕΙΣ: 

ΑΡΤΕΜΗΣ ΣΩΡΡΑΣ https://www.artemis-sorras.gr/

 

 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ:

 
 
 

SACRED ELLANIA TEXTS:https://www.aitherikigrafi.gr/sacred-ellania-texts?fbclid=IwAR1mo6Dq1L2IPTxhxFg1ay79Vn_2CyAUmBiLaQYU3aw1wkaYzQGnmwrataEΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια