Disqus Shortname

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Αυξημένα κατά 1,75 δισ. ευρώ τα φορολογικά έσοδα στο τετράμηνο

 

Αυξημένα κατά 1,75 δισ. ευρώ τα φορολογικά έσοδα στο τετράμηνο

Αυξημένα κατά 1,75 δισ. ευρώ τα φορολογικά έσοδα στο τετράμηνο

Του Τάσου Δασόπουλου 

Υπέρβαση κατά 1,75 δισ. ευρώ έναντι του στόχου του προϋπολογισμού καταγράφουν τα φορολογικά έσοδα για το πρώτο τετράμηνο με το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης (755 εκατ. ευρώ) να οφείλεται στο ΦΠΑ και αμέσως μετά στο φόρο εισοδήματος (455 εκατ. ευρώ), λόγω και τις μεταφοράς πληρωμής μέρους των υποχρεώσεων του 2021 το 2022. 

Ωστόσο τα τελικά στοιχεία της εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου δείχνουν ότι παρά τις συνεχείς ανατιμήσεις στα υγρά καύσιμα, η μείωση της κατανάλωσης στην οποία έχουν υποχρεωθεί οι καταναλωτές οδήγησε τα έσοδα από έμμεσους φόρους να είναι σχεδόν… μηδενικά.

Ειδικότερα, ο ΦΠΑ καυσίμων καταγράφει αύξηση κατά 113 εκατ. ευρώ η οποία όπως αντισταθμίζεται πλήρως από την μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης κατά 108 εκατ. ευρώ η οποία επιβάλλεται στην ποσότητα καυσίμου που πωλείται με αποτέλεσμα η καθαρή αύξηση εσόδων να είναι 5 εκατ. ευρώ

Αναλυτικότερα, τα έσοδα της κατηγορίας "Φόροι" ανήλθαν σε 16.040 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 1.748 εκατ. ευρώ ή 12,2% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022. Η υπερεκτέλεση αυτή οφείλεται στην παράταση της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2022, στην καλύτερη απόδοση των φόρων του προηγούμενου έτους που εισπράχθησαν σε δόσεις μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου 2022 καθώς και στην καλύτερη απόδοση στην είσπραξη των φόρων του τρέχοντος έτους. 

Ειδικότερα για τους κυριότερους φόρους της κατηγορίας αυτής παρατηρούνται τα εξής: 
Τα έσοδα από ΦΠΑ ανήλθαν σε 6.615 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 755 εκατ. ευρώ.

Τα έσοδα των ΕΦΚ ανήλθαν σε 2.042 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένα έναντι του στόχου κατά 112 εκατ. ευρώ.

Τα έσοδα των φόρων ακίνητης περιουσίας ανήλθαν σε 541 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 18 εκατ. ευρώ.

Τα έσοδα των φόρων εισοδήματος ανήλθαν σε 4.354 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 409 εκατ. ευρώ.

Την υπέρβαση του στόχου για τα έσοδα συμπληρώνουν οι αυξήσεις κατά 42 εκατ ευρώ από δασμούς, 138 εκατ. ευρώ από άλλους φόρους παραγωγής και 366 εκατ. ευρώ από άλλους τρέχοντες φόρους. 

Οι δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού για την περίοδο του Ιανουαρίου – Απριλίου 2022 ανήλθαν στα 21.007 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 958 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (21.965 εκατ. ευρώ), που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022.

Στο σκέλος του Τακτικού Προϋπολογισμού παρουσιάζεται υστέρηση έναντι του στόχου κατά 1.448 εκατ. ευρώ, η οποία οφείλεται κυρίως στον ετεροχρονισμό των πληρωμών των εξοπλιστικών προγραμμάτων κατά 458 εκατ. ευρώ. Υστέρηση παρουσιάζεται επίσης στις τρέχουσες μεταβιβάσεις προς οργανισμούς και κράτη της Ε.Ε. κατά 149 εκατ. ευρώ και τις καταπτώσεις εγγυήσεων κατά 203 εκατ. ευρώ.

ΠΗΓΗ  www.capital.gr



 
ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ Ε.ΣΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ : https://www.facebook.com/ellsyneleusis/



ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ : http://politikosforeas.e-sy.gr/wp-content/uploads/idritiki-diakirixi-forea.pdf
 
 
 
 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ Ε.ΣΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ : https://www.artemis-sorras.gr/programmatikes-dilosis-politikou-forea 



ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ Ε.ΣΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ : https://alfeiospotamos.gr/wp-content/uploads/2015/09/KATASTATIKO-E-SY-31-08-2015-1-1.pdf



 
ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ Ε.ΣΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ : http://e-sy.gr/wp-content/uploads/w-katastatiko-esy.pdf     
 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΕΙΣ: 

ΑΡΤΕΜΗΣ ΣΩΡΡΑΣ https://www.artemis-sorras.gr/

 

 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ:

 
 
 

SACRED ELLANIA TEXTS:https://www.aitherikigrafi.gr/sacred-ellania-texts?fbclid=IwAR1mo6Dq1L2IPTxhxFg1ay79Vn_2CyAUmBiLaQYU3aw1wkaYzQGnmwrataEΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια