Του Τάσου Δασόπουλου
Εξαιρετικά περιορισμένα είναι πλέον τα περιθώρια για δημοσιονομικές αποκλίσεις, με στόχο νέα μέτρα στήριξης μετά και τις αυστηρές συστάσεις που ήρθαν από τις Βρυξέλλες, για προσοχή στις δαπάνες και ταχεία δημοσιονομική προσαρμογή, ειδικά για τις χώρες με υψηλό χρέος όπως είναι η Ελλάδα.
Το περιθώριο που έδωσε η υπέρβαση των φορολογικών εσόδων κατά 2 δισ. ευρώ το 2021, εξαντλήθηκε με τις παρεμβάσεις οι οποίες έχουν υλοποιηθεί ή πρόκειται να υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα: Το πακέτο παρεμβάσεων του Απριλίου (επιδότηση καυσίμων, πετρελαίου κίνησης επιταγής ακρίβειας) με κόστος 490 εκατ. ευρώ, την παράταση των χαμηλών συντελεστών σε τουρισμό, εστίαση, μεταφορές, θέατρα, κινηματογράφους, γυμναστήρια με κόστος 280 εκ. ευρώ, το δημοσιονομικό κόστος ύψους 200 εκ. ευρώ για την μείωση του ΕΝΦΙΑ και πιο πρόσφατα, την συμμετοχή του προϋπολογισμού με 1 δισ. ευρώ, στην παρέμβαση για τα τιμολόγια του ρεύματος.
Μάλιστα, η χρήση αυτών των πόρων οδήγησε στην αναθεώρηση για φέτος του πρωτογενούς ελλείμματος από το 1,4% του ΑΕΠ που προέβλεπε προϋπολογισμός του 2022, στο 2% του ΑΕΠ που μπήκε ως πρόβλεψη, στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που έχει σταλεί ήδη στις Βρυξέλλες.
Πλέον, κάθε νέα παρέμβαση θα οδηγούσε σε νέα αναθεώρηση του ελλείμματος κάτι που δεν είναι πολύ συνετό, στο τρέχον οικονομικό περιβάλλον.
Δημοσιονομικός χώρος από εξοικονομήσεις
Ο νέος δημοσιονομικός χώρος που επικαλείται η ηγεσία του ΥΠΟΙΚ, θα προκύψει μόνο αν κάποια από τα μέτρα που έχουν ήδη υλοποιηθεί ή πρόκειται να υλοποιηθούν, κοστίσουν τελικά λιγότερο από όσο είχε υπολογιστεί.
Όπως τόνιζαν αρμόδιες πηγές του ΥΠΟΙΚ, η παρέμβαση για το ρεύμα είχε ως βασική παραδοχή ότι η τιμή του φυσικού αερίου θα βρισκόταν πάνω από τα 100 ευρώ την θερμική μεγαβατώρα μέχρι και το τέλος του χρόνου.
Τις τελευταίες μέρες, η τιμή του φυσικού αερίου έχει υποχωρήσει στα 85-87 ευρώ την θερμική μεγαβατώρα. Στην ιδανική περίπτωση που η τιμή μείνει σε αυτό το επίπεδο μέχρι και το τέλος του χρόνου, θα υπάρχει διαθέσιμο ένα ποσό της τάξης των 350 - 400 εκ. ευρώ που θα μπορεί να διατεθεί για νέα μέτρα στήριξης. Βεβαίως, αυτή η μέθοδος απαιτεί συνεχή, στενή παρακολούθηση των τιμών, ώστε να γνωρίζουν όλοι σε κάθε χρονική στιγμή ποια είναι τα περιθώρια για νέες παρεμβάσεις.
Μέτρα με το μήνα
Με αυτή την λογική, αν τελικά υπάρξει το περιθώριο, θα οδηγήσει σε μέτρα που θα επαναλαμβάνονται κάθε μήνα και όχι κάθε τρίμηνο όπως ισχύει για τα μέτρα που υιοθετήθηκαν τον Απρίλιο. Όσον αφορά το είδος των μέτρων που θα υλοποιηθούν, το ΥΠΟΙΚ σχεδιάζει κατ' αρχήν την επέκταση των υφιστάμενων με κάποιες τροποποιήσεις. Ειδικότερα:
Αναμένεται να επαναληφθεί, η επιδότηση καυσίμων από 40 έως και 55 ευρώ, η οποία στην τωρινή της μορφή, ισχύει μέχρι και το τέλος Ιουνίου. Από το Ιούλιο, αν υπάρξει το περιθώριο, θα δίνεται ένα μικρότερο μηνιαίο ποσό το οποίο θα ακολουθεί σε ύψος, τις ανατιμήσεις των υγρών καυσίμων.
Το ίδιο θα ισχύσει και για την ειδική επιδότηση για το πετρέλαιο κίνησης, η οποία ίσως να αυξηθεί από τα 15 στα 20 λεπτά το λίτρο στην τιμή διυλιστηρίου και μάλλον θα παραταθεί μέχρι και το τέλος του χρόνου, αφού εκτός από τα νοικοκυριά, αφορά και όλες τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
Περισσότερο θα απασχολήσει το οικονομικό επιτελείο, το θέμα της περαιτέρω ενίσχυσης των οικονομικά ευάλωτων. Τούτο διότι δέχονται διπλή πίεση από τις αυξήσεις των τιμών στα ενεργειακά προϊόντα, αλλά και τα τρόφιμα. Επειδή μια τέτοια παρέμβαση θα εξαρτηθεί και την πορεία των τιμών καυσίμων και τροφίμων, θα εξεταστεί προς το τέλος του καλοκαιριού.
ΠΗΓΗ https://www.capital.gr/
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΕΙΣ:
ΑΡΤΕΜΗΣ ΣΩΡΡΑΣ https://www.artemis-sorras.gr/
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου