Είναι πολλά τα λεφτά, Κυριάκο… | Μάκης Τριανταφυλλόπουλος

 

Είναι πολλά τα λεφτά, Κυριάκο… | Μάκης Τριανταφυλλόπουλος

Είναι πολλά τα λεφτά, Κυριάκο… | Μάκης Τριανταφυλλόπουλος
Είναι πολλά τα λεφτά, Κυριάκο… | Μάκης Τριανταφυλλόπουλος

Είναι πολλά τα λεφτά, Κυριάκο… | Μάκης Τριανταφυλλόπουλος

Πόσο εξευτελιστικό να θεωρείς ως πρωθυπουργός κίνητρο για νέους ανθρώπους το ποσό των 150 ευρώ! Πόσο φθηνό να τους απαξιώνεις με τέτοιον τρόπο και να τους πετάς στα μούτρα τρία χαρτονομίσματα των 50 επειδή τους θεωρείς λιγούρηδες.

Για το καλό τους φυσικά, ναι, ναι, για το καλό τους, δεν το αμφισβητώ. Μόνο που για το καλό τους και το δικό σου καλό, καλό θα ήταν να άνοιγε η προσφορά εργασίας. Τα κίνητρα για τους νέους μας να είχαν μία άλλη δυναμική υγειών προκλήσεων και ευγενών ιδεών. Προτάσεων και ευκαιριών με τη λογική της ευημερίας και όχι εκείνη του τζόγου.

Καταλαβαίνεις τι μήνυμα πέρασες χθες; Τσίμπα, λιγούρη, τα 150 αφού δεν σε έπεισα με επιχειρήματα να κάνεις το εμβόλιο. Δυστυχώς, όταν γίνεσαι πρωθυπουργός με το όνομα και την περιουσία του μπαμπά σου ή του θείου σου (Παπανδρέου, Καραμανλής κ.λπ.), μόνο τέτοια ελιτίστικη νοοτροπία μπορείς να διαθέτεις και να την ξεδιπλώνεις ανερυθρίαστα μπροστά στα μάτια του κόσμου. Με ποια λογική παιδιά του Χάρβαρντ που δεν πόνεσαν ή δεν κόπιασαν ούτε για μία οδοντογλυφίδα, που τα βρήκαν όλα έτοιμα, που γεννήθηκαν “ηγέτες”, μπορούν να αντιληφθούν πόσο άθλιες είναι τέτοιες συμπεριφορές;

Φυσικά και έχουμε ευθύνη όλοι εμείς. Δεν ντρεπόμαστε εβδομήντα χρόνια να μας κυβερνούν τα ίδια επώνυμα με ενδιάμεσους σερβιτόρους της Εξουσίας έναν Ράλλη και έναν Σημίτη. Το ωραίο είναι ότι θεωρούμε τους εαυτούς μας μάγκες και ψυλλιασμένους και όχι μαλάκες που παρακολουθούν όλο αυτό το πανηγύρι εντελώς παθητικά.

Γι’ αυτό, αγαπητέ Κυριάκο, εγώ ως ζώον της ίδιας στάνης δεν θα αναφωνήσω «ντροπή σου» αλλά «ντροπή μας» που σας ανεχόμαστε! Άντε να μου χαθείτε όλοι μαζί! Βγήκε και ο βιρτουόζος της Αριστεράς Αλέξης να πλειοδοτήσει στο αίσχος, προσφέροντας τον κατώτερο μισθό των 800 ευρώ! Ως αντιπολίτευση φυσικά, γιατί ως κυβέρνηση έκανε την πάπια… Έχει ζήσει ποτέ η οικογένειά σου, θλιβερέ σύντροφε, με 800 ευρώ τον μήνα; Ντροπή!

Πηγή: zougla.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ :

Έλα να διοικήσεις Ε.ΣΥ.! Όλοι οι άλλοι απέτυχαν!: Αναγγελία της ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ

ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ «ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ»

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ – ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ – Ε.ΣΥ. – ΕΙΣΑΓΓ. ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ ΑΡ. ΠΡΩΤ. 6199/ 04-09-2015

ΔΟΜΗΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΕΡΓΩΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΠΑΝΤΟΥ - ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΣΕ ΣΧΟΛΙΑ H ΑΝAΡΤΗΣΕΙΣ ΑΛΛΩΝ BLOG H SITES & ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕTIKEΣ ΟΜΑΔΕΣ facebook

Η Συνθήκη του Montreux αμφισβητείται από την κατασκευή του καναλιού της Κωνσταντινούπολης

 

Η Συνθήκη του Montreux αμφισβητείται από την κατασκευή του καναλιού της Κωνσταντινούπολης

Η Συνθήκη του Montreux αμφισβητείται από την κατασκευή του καναλιού της Κωνσταντινούπολης
Η Συνθήκη του Montreux αμφισβητείται από την κατασκευή του καναλιού της Κωνσταντινούπολης

Η Συνθήκη του Montreux αμφισβητείται από την κατασκευή του καναλιού της Κωνσταντινούπολης

Ένα νέο μεγάλο έργο ξεκίνησε – το κανάλι της Κωνσταντινούπολης, που συνδέει το Μαρμαρά και τη Μαύρη Θάλασσα. Θα είναι μια εναλλακτική λύση για το Στενό του Βοσπόρου, και ως εκ τούτου αμφισβητεί τη Συνθήκη του Μοντρέ και ανοίγει το δρόμο για περαιτέρω πίεση του ΝΑΤΟ εναντίον της Ρωσίας.

Ωστόσο, υπάρχει μεγάλη αντίθεση στο έργο, όχι μόνο από τοπικούς περιβαλλοντολόγους που φοβούνται ότι η βλάβη θα αντισταθμίσει τα οφέλη και οι τοπικοί οικονομολόγοι που δεν βλέπουν τη σκοπιμότητα του έργου, αλλά και ξένα κράτη. Οι περιφερειακές χώρες ανησυχούν ότι θα υπονομευτεί η Σύμβαση του Μοντρέ του 1936 σχετικά με το καθεστώς των Στενών και η συμμόρφωση της Τουρκίας με τις υποχρεώσεις της στον Εύξεινο Πόντο.

«Σήμερα ανοίγουμε μια νέα σελίδα για την ανάπτυξη της Τουρκίας, βάζοντας την πρώτη πέτρα χτίζοντας μια γέφυρα πάνω από το κανάλι της Κωνσταντινούπολης», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην πρωτοποριακή τελετή γέφυρας στις 26 Ιουνίου. έργο για τη διάσωση του μέλλοντος της Κωνσταντινούπολης… για τη διασφάλιση της ασφάλειας ζωής και περιουσίας του Βοσπόρου της Κωνσταντινούπολης και των πολιτών γύρω από αυτό. »

Ο Ερντογάν εξασφάλισε ότι έχουν ήδη πραγματοποιηθεί όλες οι απαραίτητες μελέτες, συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεων της κατασκευής στο περιβάλλον. Μαζί με το κανάλι, που ο Ερντογάν παραδέχτηκε ήταν ένα «τρελό έργο», θα υπάρχουν κατοικίες, πάρκα, τουριστικές εγκαταστάσεις και μια ζώνη ανάπτυξης τεχνολογίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος δικαιολόγησε το «τρελό πρόγραμμά του» επειδή, όπως ισχυρίστηκε, «κάθε χρόνο, 45.000 πλοία πλέουν στον Βόσπορο.

Κάθε μεγάλο πλοίο ενέχει κίνδυνο. Μεταφέρουν διαφορετικά φορτία, κάθε ατύχημα θα είναι απειλή, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε πυρκαγιές και καταστροφή, συμπεριλαμβανομένης της πολιτιστικής ιδιοκτησίας. ”

Έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει έξι χρόνια και 15 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά το πραγματικό ποσοστό εκτιμήθηκε σε μια πρόσφατη διάσκεψη προγραμματιστών στη Γαλλία σε 65 δισεκατομμύρια δολάρια. Είναι η μεγαλύτερη πρωτοβουλία υποδομής στην τουρκική ιστορία και προορίζεται να αποτελέσει μέρος της κληρονομιάς του Ερντογάν.

Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Ekrem ğmamoğlu μίλησε κατά του έργου και ζήτησε ακόμη δημοψήφισμα. Οι περιβαλλοντολόγοι ανησυχούν ότι η Μαύρη Θάλασσα μπορεί να γίνει ρηχή και το οικοσύστημα της Θάλασσας του Μαρμαρά να διαταραχθεί. Το πιο σημαντικό από τοπική άποψη, η παροχή νερού της Κωνσταντινούπολης απειλείται επίσης, καθώς το κανάλι θα απορροφήσει τις προμήθειες γλυκού νερού.

Ωστόσο, το μεγαλύτερο ζήτημα που περιβάλλει το κανάλι από διεθνή προοπτική είναι η τύχη της Συνθήκης του Montreux που διέπει τα κινήματα μεταξύ της Μαύρης Θάλασσας μέσω των στενών του Βοσπόρου και της Dardanelle.

Σύμφωνα με τη συνθήκη, υπάρχει ελεύθερη κυκλοφορία για εμπορική ναυτιλία και η Τουρκία δεν μπορεί να χρεώσει διόδια. Ωστόσο, η Τουρκία ελέγχει την κίνηση των πολεμικών πλοίων εκτός της Μαύρης Θάλασσας. Σύμφωνα με τη συνθήκη, τα πολεμικά πλοία που δεν ανήκουν στη Μαύρη Θάλασσα δεν μπορούν να παραμείνουν στον Εύξεινο Πόντο για περισσότερες από τρεις εβδομάδες και η συνολική χωρητικότητά τους δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 45.000 τόνους.

Τον Απρίλιο, οι ναύαρχοι και οι πρώην θαυμαστές του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού συνελήφθησαν αφού έγραψαν μια ανοιχτή επιστολή προτρέποντας τον Τούρκο πρόεδρο να μην προχωρήσει στο «τρελό έργο» του, φοβούμενοι πώς θα επηρέαζε τη Συνθήκη του Μοντρέ. Ο Ερντογάν γρήγορα διαβεβαίωσε ότι η συνθήκη θα παραμείνει έγκυρη, αλλά οι φόβοι παραμένουν ότι το κανάλι της Κωνσταντινούπολης θα επιτρέψει στην Άγκυρα να παρακάμψει τις θέσεις της, ειδικά καθώς η Τουρκία παραβιάζει τις συνθήκες,  όπως η Συνθήκη της Λωζάνης .

Η Τουρκία αναφέρει ότι το έργο δεν σχετίζεται με τη συνθήκη και δεν συμμορφώνεται κατ ‘αρχήν επειδή η κατασκευή είναι τεχνητή. Το κανάλι της Κωνσταντινούπολης είναι ένα εντελώς διαφορετικό κανάλι που μπορεί να αποτελέσει θέμα για τη Συνθήκη του Μοντρέ στο μέλλον. Οι χώρες της Μαύρης Θάλασσας αντιτίθενται στο κανάλι, με εξαίρεση την Ουκρανία και τη Γεωργία. Αυτές οι δύο χώρες επιθυμούν πραγματικά αύξηση της συμμετοχής του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα.

Ταυτόχρονα, η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Ελλάδα αντιτίθενται σε τυχόν αλλαγές στη Συνθήκη του Μοντρέ. Αν και η Ελλάδα δεν είναι κράτος της Μαύρης Θάλασσας, βρίσκεται στις εκβολές του στενού Dardanelle. Ωστόσο, οι τρεις χώρες είναι μέλη του ΝΑΤΟ και η χώρα που θα επηρεαζόταν περισσότερο από οποιαδήποτε αλλαγή στη συνθήκη ή το status quo είναι η Ρωσία, ιδίως ενόψει της πρόκλησης της προηγούμενης εβδομάδας  από τη Βρετανία κοντά στην Κριμαία . Η Μόσχα δεν θέλει χώρες εκτός της Μαύρης Θάλασσας, ειδικά τα μέλη του ΝΑΤΟ, να παρακάμψουν τη συνθήκη και να αυξήσουν την παρουσία των ναυτικών δυνάμεών τους – αλλά η Τουρκία θα ανοίξει ένα δρόμο προς αυτό με το άνοιγμα του καναλιού. Οι ΗΠΑ, η Βρετανία και άλλοι ηγέτες του ΝΑΤΟ πιστεύουν ότι η Συνθήκη του Montreux είναι ξεπερασμένη καθώς περιορίζει τον αριθμό των πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα στην προσπάθειά τους να διατηρήσουν την πίεση ενάντια στη Ρωσία.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε την Τετάρτη σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές στη Συνθήκη του Μοντρέ. Ωστόσο, είναι ασφαλώς εύκολο να υποβάλλετε έναν τέτοιο ισχυρισμό προτού ολοκληρωθεί η κατασκευή. Η Τουρκία είναι αρκετά ικανή να καταφύγει σε χειραγώγηση, καθώς η κατάσταση του νέου καναλιού δεν έχει ακόμη αναφερθεί. Το ίδιο το γεγονός της συζήτησης δείχνει ότι η Άγκυρα στοχεύει να γίνει πιο σημαντικός παίκτης, όχι μόνο στην περιοχή αλλά και στην παγκόσμια σκηνή.

ΠΗΓΗ : greekcitytimes.com

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΠΑΝΤΟΥ - ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΣΕ ΣΧΟΛΙΑ H ΑΝAΡΤΗΣΕΙΣ ΑΛΛΩΝ BLOG H SITES & ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕTIKEΣ ΟΜΑΔΕΣ facebook

Διαφθορά Μητσοτάκη: Μείωση προστίμων και ποινών για όσους «ξεπλένουν» χρήμα

 

Διαφθορά Μητσοτάκη: Μείωση προστίμων και ποινών για όσους «ξεπλένουν» χρήμα

Διαφθορά Μητσοτάκη: Μείωση προστίμων και ποινών για όσους «ξεπλένουν» χρήμα

Διαφθορά Μητσοτάκη: Αισθητή μείωση ποινών και προστίμων για όσους ξεπλένουν χρήμα προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που συζητείται από χθες στην Βουλή.

Το σχέδιο νόμου «Πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας – Τροποποίηση του ν. 4557/2018 – Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2018/1673 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Οκτωβρίου 2018, σχετικά με την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες μέσω του ποινικού δικαίου και διατάξεις για την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης», φέρνει στα «μέτρα» του νέου Ποινικού Κώδικα τις ποινές για το ξέπλυμα χρήματος, μειώνοντάς αισθητά το ύψος των χρηματικών προστίμων.

Με τον τρόπο αυτό οι ποινές καθίστανται λιγότερο αποτρεπτικές και δεν υιοθετείται το πνεύμα της Οδηγίας 2018/1673 που αναφέρει (άρθρο 5) πως τα κράτη μέλη πρέπει να λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα, ώστε να διασφαλίζεται ότι τα αδικήματα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τα αδικήματα της υποβοήθησης και συνέργειας, ηθική αυτουργίας και απόπειρας νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες «τιμωρούνται με αποτελεσματικές, αναλογικές και αποτρεπτικές κυρώσεις».

Οι σημερινές ποινές

Είναι ενδεικτικό πως σήμερα στη βάση των προβλέψεων του άρθρου 39 του Ν. 4557/2018 οι Ποινικές Κυρώσεις για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες είναι αυστηρές και αποτρεπτικές. Συγκεκριμένα προβλέπεται:

  • Κάθειρξη μέχρι δέκα ετών και χρηματική ποινή από 20.000 ευρώ έως 1 εκατ. ευρώ για τον υπαίτιο πράξεων νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.
  • Κάθειρξη και χρηματική ποινή από 30.000 ευρώ έως 1,5 εκατ. ευρώ, εφόσον ο υπαίτιος έδρασε ως υπάλληλος υπόχρεου νομικού προσώπου ή αν το βασικό αδίκημα αφορά σε δωροληψία και δωροδοκία υπαλλήλου και σε δωροληψία και δωροδοκία πολιτικών προσώπων.
  • Κάθειρξη δέκα τουλάχιστον ετών και χρηματική ποινή από 50.000 ευρώ έως 2 εκατ. ευρώ, αν ο υπαίτιος ασκεί τέτοιου είδους δραστηριότητες κατ’ επάγγελμα ή κατά συνήθεια ή είναι υπότροπος ή έδρασε για λογαριασμό, προς όφελος ή εντός των πλαισίων εγκληματικής ή τρομοκρατικής οργάνωσης ή ομάδας.
  • Φυλάκιση μέχρι δύο ετών για τον υπάλληλο υπόχρεου νομικού προσώπου ή όποιου άλλου υπόχρεου προς αναφορά ύποπτων συναλλαγών προσώπου παραλείπει από πρόθεση να αναφέρει αρμοδίως ύποπτες ή ασυνήθεις συναλλαγές ή δραστηριότητες ή παρουσιάζει ψευδή ή παραπλανητικά στοιχεία, κατά παράβαση των σχετικών νομοθετικών, διοικητικών ή κανονιστικών διατάξεων και κανόνων, εφόσον για την πράξη του δεν προβλέπεται βαρύτερη ποινή από άλλες διατάξεις.
  • Αν η προβλεπόμενη ποινή για βασικό αδίκημα είναι φυλάκιση, ο υπαίτιος τιμωρείται για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων με φυλάκιση ενός τουλάχιστον έτους και με χρηματική ποινή από 10.000 ευρώ, έως πεντακόσιες 500.000 ευρώ. Με την ίδια ποινή τιμωρείται ο υπαίτιος του εγκλήματος της νομιμοποίησης εσόδων, που δεν είναι συμμέτοχος στη διάπραξη του βασικού αδικήματος, εφόσον είναι συγγενής εξ αίματος ή εξ αγχιστείας σε ευθεία γραμμή ή εκ πλαγίου μέχρι και του β΄ βαθμού ή σύζυγος, θετός γονέας ή θετό τέκνο του υπαιτίου του βασικού αδικήματος.

Νέες ποινές

Το νέο πλαίσιο κυρώσεων και ποινών που προβλέπει το νομοσχέδιο που κατέθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας προβλέπει χαμηλότερες ποινές για το ξέπλυμα χρήματος, μειώνοντάς τόσο το χρόνο προσωποκράτησης, όσο και τις χρηματικές ποινές που πλέον τις ορίζει με «ημερήσιες μονάδες» και όχι με συγκεκριμένα ποσά.

Σύμφωνα με το άρθρο 57 του νέου Ποινικού Κώδικα η ημερήσια μονάδα δεν μπορεί να είναι κατώτερη από 1 ευρώ ούτε ανώτερη από 100 ευρώ.

Το άρθρο 6 του νομοσχεδίου που συζητείται στη Βουλή αναφέρει τα εξής για τις ποινές:

«1. α) Ο υπαίτιος πράξεων νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες τιμωρείται με κάθειρξη έως οκτώ έτη και με χρηματική ποινή από τριακόσιες (300) έως χίλιες (1.000) ημερήσιες μονάδες (σ.σ. το μέγιστον 100.000 ευρώ).

β) Ο υπαίτιος των πράξεων της περ. α΄ τιμωρείται με κάθειρξη έως δέκα (10) έτη και με χρηματική ποινή από χίλιες (1.000) έως πέντε χιλιάδες (5.000) ημερήσιες μονάδες: αα) αν το αντικείμενο της νομιμοποίησης υπερβαίνει συνολικά σε αξία το ποσό των εκατό είκοσι χιλιάδων (120.000) ευρώ, ή ββ) αν η πράξη τελείται από υπόχρεο φυσικό πρόσωπο κατά την άσκηση της επαγγελματικής του δραστηριότητας ή από πρόσωπο του πρώτου εδαφίου της παρ. 2 του άρθρου 46, ή γγ) αν η περιουσία που είναι αντικείμενο νομιμοποίησης προέρχεται από τα κακουργήματα των περ. α΄, β΄, γ΄, η΄ και θ΄ του άρθρου 4, καθώς και των άρθρων 323Α, 374, 380, της παρ. 2 και του δεύτερου εδαφίου της παρ. 3 του άρθρου 385 του Ποινικού Κώδικα (ΠΚ, 4619/2019, Α΄ 95), της παρ. 5 του άρθρου 29 και του άρθρου 30 του ν. 4251/2014 (Α’ 80).

γ) Ο υπαίτιος των πράξεων της περ. α΄ τιμωρείται με κάθειρξη και με χρηματική ποινή από δύο χιλιάδες (2.000) έως δέκα χιλιάδες (10.000) ημερήσιες μονάδες, αν ασκεί τέτοιου είδους δραστηριότητες κατ’ επάγγελμα ή ως μέλος εγκληματικής οργάνωσης, η οποία επιδιώκει την τέλεση πράξεων νομιμοποίησης.

δ) Αν το βασικό αδίκημα τιμωρείται σε βαθμό πλημμελήματος, η ποινή για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες είναι φυλάκιση έως τρία (3) έτη και χρηματική ποινή έως τριακόσιες (300) ημερήσιες μονάδες. Αν η πράξη τελέστηκε κατ’ επάγγελμα επιβάλλονται οι κυρώσεις της περ. γ’.

ε) Η ποινική ευθύνη για το βασικό αδίκημα δεν αποκλείει την τιμωρία των υπαιτίων, αυτουργού και συμμετόχων για τις πράξεις των περ. α΄, β΄, γ΄ και δ΄, εφόσον τα στοιχεία της αντικειμενικής υπόστασης των πράξεων νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες είναι διαφορετικά από εκείνα του βασικού αδικήματος. Σε κάθε περίπτωση, ο αυτουργός ή ο συμμέτοχος της πράξης της περ. γ΄ της παρ. 1 του άρθρου 2 μένει ατιμώρητος εάν κριθεί ένοχος, με την ίδια ή με προγενέστερη απόφαση, για την τέλεση του βασικού αδικήματος, εκτός εάν για την πράξη της νομιμοποίησης απειλείται στερητική της ελευθερίας ποινή με υψηλότερο ανώτατο όριο. Η απαλλαγή κατά το προηγούμενο εδάφιο δεν αποκλείει την επιβολή ποινής στους λοιπούς αυτουργούς ή συμμετόχους της πράξης της νομιμοποίησης. Αν εχώρησε καταδίκη του υπαιτίου για βασικό αδίκημα, η ποινή κατ’ αυτού ή των οικείων του για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων που έχουν προκύψει από το ίδιο βασικό αδίκημα δεν μπορεί να υπερβαίνει την επιβληθείσα ποινή για την τέλεση του βασικού αδικήματος.

στ) Με φυλάκιση και χρηματική ποινή έως πεντακόσιες (500) ημερήσιες μονάδες τιμωρείται ο υπαίτιος του εγκλήματος της νομιμοποίησης εσόδων της περ. γ΄ της παρ. 1 του άρθρου 2 που δεν είναι συμμέτοχος στη διάπραξη του βασικού αδικήματος, εφόσον είναι οικείος του υπαιτίου του βασικού αδικήματος».

Η δέσμευση περιουσιακών στοιχείων

Με το άρθρο 9 του νομοσχεδίου ενσωματώνεται η υποχρέωση για την επιβολή του μέτρου της δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων κατηγορούμενων για εμπλοκή σε ξέπλυμα χρήματος , η οποία προβλέπεται στο άρθρο 9 της Οδηγίας 2018/1673, που παραπέμπει στις διατάξεις της Οδηγίας 2014/42/EE του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 3ης Απριλίου 2014 σχετικά με τη δέσμευση και τη δήμευση οργάνων και προϊόντων εγκλήματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στη νέα ρύθμιση του άρθρου 42 για τη δέσμευση και την απαγόρευση εκποίησης περιουσιακών στοιχείων, επέρχονται βελτιώσεις σε σχέση με την ισχύουσα σήμερα διάταξη, ενώ γίνονται και αρκετές προσαρμογές προς τις ρυθμίσεις του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (ΚΠΔ, ν. 4620/2019, Α΄ 96).

Η δέσμευση περιουσιακών στοιχείων

Με το άρθρο 9 του νομοσχεδίου ενσωματώνεται η υποχρέωση για την επιβολή του μέτρου της δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων κατηγορούμενων για εμπλοκή σε ξέπλυμα χρήματος , η οποία προβλέπεται στο άρθρο 9 της Οδηγίας 2018/1673, που παραπέμπει στις διατάξεις της Οδηγίας 2014/42/EE του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 3ης Απριλίου 2014 σχετικά με τη δέσμευση και τη δήμευση οργάνων και προϊόντων εγκλήματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στη νέα ρύθμιση του άρθρου 42 για τη δέσμευση και την απαγόρευση εκποίησης περιουσιακών στοιχείων, επέρχονται βελτιώσεις σε σχέση με την ισχύουσα σήμερα διάταξη, ενώ γίνονται και αρκετές προσαρμογές προς τις ρυθμίσεις του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (ΚΠΔ, ν. 4620/2019, Α΄ 96).

Μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο αναφέρει τα εξής:

«7. Όταν διεξάγεται έρευνα από την Αρχή, η δέσμευση των λογαριασμών, τίτλων και χρηματοπιστωτικών προϊόντων και του περιεχομένου των θυρίδων, καθώς και η απαγόρευση της μεταβίβασης ή εκποίησης οποιουδήποτε περιουσιακού στοιχείου μπορεί να διαταχθούν σε επείγουσες περιπτώσεις από τον Πρόεδρο της Αρχής, με τους όρους και τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στις παρ. 1 έως 3, εφόσον συντρέχουν βάσιμες υπόνοιες κατά την περ. δ της παρ. 2 του άρθρου 48.

Τα σχετικά με τη δέσμευση στοιχεία που συλλέγονται νόμιμα από την Αρχή, αποτελούν στοιχεία της τυχόν σχηματισθείσης ποινικής δικογραφίας που σχετίζονται με τα αδικήματα που αναφέρει η Αρχή και λαμβάνονται υπόψιν, κατά παρέκκλιση των διατάξεων περί τραπεζικού, φορολογικού, τηλεπικοινωνιακού, χρηματιστηριακού και κάθε άλλου απορρήτου.

Τα σχετικά με τη δέσμευση στοιχεία και αντίγραφο του φακέλου της υπόθεσης διαβιβάζονται στον αρμόδιο εισαγγελέα, χωρίς αυτό να παρακωλύει τη συνέχιση της έρευνας από την Αρχή. Τα πρόσωπα που βλάπτονται από την παραπάνω δέσμευση έχουν τα δικαιώματα που προβλέπονται στις παρ. 4, 5 και 6. Τα χρονικά όρια διάρκειας των μέτρων δέσμευσης που περιγράφονται στο πρώτο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 36 ΚΠΔ ισχύουν και για τη δέσμευση ή απαγόρευση μεταβίβασης ή εκποίησης, η οποία διατάσσεται από τον Πρόεδρο της Αρχής, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας.

Για την εξακολούθηση της ισχύος της διάταξης του Προέδρου της Αρχής πέραν των χρονικών ορίων του προηγούμενου εδαφίου αποφαίνεται, πριν από την παρέλευση αυτών, ο ανακριτής με διάταξή του, αν η υπόθεση εκκρεμεί στο στάδιο της ανάκρισης, ή το δικαστικό συμβούλιο σε κάθε άλλη περίπτωση, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις των παρ. 1 έως 3».

«9. Η δέσμευση του παρόντος αίρεται αυτοδικαίως αν δεν υπάρξει αμετάκλητη παραπομπή στο ακροατήριο, εντός χρονικού διαστήματος πέντε (5) ετών από την έκδοση της διάταξης ή του βουλεύματος με τα οποία επιβάλλεται το μέτρο. Σε κάθε περίπτωση, το δικαστικό συμβούλιο, όταν παραπέμπει τον κατηγορούμενο στο ακροατήριο, αποφασίζει για τη διατήρηση της δέσμευσης, εφόσον συντρέχουν οι σοβαρές ενδείξεις της παρ. 1, ή για τον περιορισμό ή την άρση αυτής. Όταν το συμβούλιο αποφαίνεται ότι δεν πρέπει να γίνει κατηγορία κατά του κατηγορουμένου, αίρει τη δέσμευση και διατάσσει την απόδοση των περιουσιακών στοιχείων στον δικαιούχο τους. Εφαρμόζεται, επίσης, η παρ. 3 του άρθρου 311 ΚΠΔ. Κατά τη διαδικασία στο ακροατήριο εφαρμόζεται το άρθρο 373 ΚΠΔ. Στις περιπτώσεις των παρ. 3 και 4 του άρθρου 43 ΚΠΔ και των παρ. 2 και 3 του άρθρου 51 ΚΠΔ την άρση της δέσμευσης διατάσσει ο εισαγγελέας κατά ανάλογη εφαρμογή της παρ. 3 του άρθρου 269 ΚΠΔ. Εφαρμόζεται, επίσης,το άρθρο 544 ΚΠΔ για την αποζημίωση σε περίπτωση που η δέσμευση δεν ήταν δικαιολογημένη».

Το βασικό αδίκημα

Το νέα σχέδιο νόμου εναρμονίζει την ελληνική νομοθεσία με την ευρωπαϊκή, στο θέμα της «διακριτής» μεταχείρισης του βασικού αδικήματος και του αδικήματος τους ξεπλύματος χρήματος.

Μέχρι σήμερα ο Έλληνας νομοθέτης, σε αντιδιαστολή με τη διεθνή πρακτική, συσχέτιζε το ξέπλυμα χρήματος με το βασικό αδίκημα. Δηλαδή, έπρεπε για παράδειγμα να υπάρξει δίωξη για κακουργηματική φοροδιαφυγή, ή για απιστία ή για δωροδοκία, προκειμένου να ασκηθεί και η δίωξη για το ξέπλυμα χρήματος που πρόκυπτε από τα παραπάνω αδικήματα.

Πλέον το νομοσχέδιο προβλέπει ρητά και ξεκαθαρίζει πως «η άσκηση ποινικής δίωξης και η καταδίκη για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες δεν προϋποθέτουν ποινική δίωξη ή καταδίκη του υπαιτίου για το βασικό αδίκημα».

Αυτή η διατύπωση, που είναι σύμφωνη με το πνεύμα τον Κοινοτικών Οδηγιών, λύνει τα χέρια των εισαγγελικών αρχών που πλέον μπορούν να ασκούν ποινικές διώξεις για ξέπλυμα, ανεξαρτήτως των βασικών αδικημάτων.

ΠΗΓΗ : ΝΕΤΑΚΙΑΣ.COM

Sorras T.V BINTEO

ELEFSIS TV BINTEO

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΠΑΝΤΟΥ - ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΣΕ ΣΧΟΛΙΑ H ΑΝAΡΤΗΣΕΙΣ ΑΛΛΩΝ BLOG H SITES & ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕTIKEΣ ΟΜΑΔΕΣ facebook

….Η ΩΡΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΦΤΑΣΕ ..

 

….Η ΩΡΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΦΤΑΣΕ ..

Η ΩΡΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΦΤΑΣΕ...
Η ΩΡΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΦΤΑΣΕ…

….Η ΩΡΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΦΤΑΣΕ ..

Στάθηκα στην άκρη των ερειπωμένων τειχών της Τροίας ,

η ματιά μου έφτανε μέχρι τις κορυφές του Όλυμπου..

Κοίταξα γύρω μου .

Είδα ερείπια πολλών ξένων κατακτητών..

Χαμήλωσα το βλέμμα μου..

Και κοίταξα τα χώματα..

Σταμάτησα να σκέφτομαι..

Έμεινα σιωπηλός..

Πίσω μου αγέρωχοι στεκόταν ..

Ο Πάτροκλος , ο λησμονημένος Παλαμήδης ,ο Ευρυμεδοντας, ο Αντίλογος ,ο Αίαντας ,οι δυο μου Διδάσκαλοι ο Χείρωνας και ο Φοίνικας και οι Μυρμιδόνες μου ..

Όλοι τους περίμεναν ένα νεύμα μου ..

Γύρισα ξανά το κεφάλι μου προς τον Όλυμπο ..

Μόνον τον αέρα ένιωθα..

Το μυαλό μου “έτρεξε” σαν τον αιθέρα..

Η αέναος και απανταχού δύναμη που κινεί τα πάντα στο Συν+παν..

Από πάνω μου, ένας Αετός με ανοιχτά τα φτερά έκανε κύκλους..

Έψαχνα γύρω μου να βρω σήμα-ΔΙΑ..

Αυτό συνήθιζα να κάνω…

ΣΗΚΩΣΟΥ ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΣΟΥ ΗΜΙΘΕΕ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ !!

Κάποιος μου φώναξε..

Ένιωσα σαστισμένος..

Αναρωτήθηκα οι θεοί μου μιλούν ξανά;

Δεν ήταν οι θεοί όμως..

Ξαφνικά εμφανίστηκε μπρος μου ένας νέος ,καθώς τον κοίταγα έβλεπα τον Θυμό και την οργή του ζωγραφισμένη μέσα στο πρόσωπο του ..

Κάτι μου θύμισε τότε ..

Ποιος είσαι τον ρώτησα ..

Έλληνα με λένε μου αποκρίθηκε ..

Σε περιμένω Αιώνες τώρα Ημίθεε.

Έμεινα να τον κοιτώ αμίλητος..

Ήταν ένας Έλληνας Οπλίτης..

Ένας σαν εσένα που με διαβάζεις αυτήν την στιγμή και η σκέψη σου μαζί με την ψυχή σου ταξιδεύουν διπλά μου …

Τι ζητάς από έμενα τον ρώτησα τι ζητάς από αυτούς που στέκονται πίσω μου ?

Ζητώ την φλόγα των ματιών σας ώστε να πυροδοτήσετε τα ένστικτα των Παιδιών σας..

Αυτό ζητώ Μέγα Ιερέ Πολεμιστή των Ελλήνων αυτό ζητάμε εδώ και αιώνες μου αποκρίθηκε ..

Και συνέχισε …

Η ΩΡΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΦΤΑΣΕ..

Ήρθε η ώρα όλες εσείς οι Μεγάλες Αρχαίες Ψυχές που Επιστρέψατε να πυρπολήσετε με την δάδα των ιδεών σας τα αχυρένια τους κάστρα , ας είναι ο πόλεμος μας , ένας πόλεμος Ημίθεων και Ηρώων εναντία σε κτήνη .

Και ο Έλληνας οπλίτης σώπασε..

Γύρισα το βλέμμα μου ξανά πίσω και είδα τον Αίαντα τον Υιό του Τελαμώνα γεμάτο οργή ..

Και τότε με την βαριά φωνή του γεμάτη δέος είπε ..

Στα βάθη της αρχέγονης μνήμης , μέσα στο Άρειο Αίμα μας , χιλιάδες προγονικές Ψυχές δημιουργούν την συνείδηση της διαφορετικότητας και του ιερού στοιχείου της φυλής μας .

Πάνω από την ζωή , υπάρχει η Αξιοπρέπεια , η Τιμή , το Καθήκον , η Αυταπάρνηση , το Μεγαλείο !!!

Όλα αυτά τα καταπατήσατε εσείς Έλληνα οπλίτη….

Ο Έλληνας οπλίτης χαμήλωσε το βλέμμα του από ντροπή ..

Ντρεπόταν για τους άλλους και η ψυχή του ποναγε ..

Όμως η ψυχή του ήταν έτοιμη να σηκώσει το μεγάλο βάρος που το πεπρωμένο του είχε αναθέσει..

Σήκω το κεφάλι σου ψηλά Έλληνα οπλίτη και κοιτά τον Ουρανό ..

Η ΩΡΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩ ΕΦΤΑΣΕ ..

Βγες και διαμήνυσε σε φίλους και εχθρούς πως Οι αρχαίες ψυχές Των Ελλήνων Επέστρεψαν και πες σε όλους πως

Ο Υιός του Πηλέα και της Θεάς Θέτιδας ο αρχηγός των Μυρμιδόνων και ο Βασιλιάς των Ελλήνων επέστρεψε με όλους τους Αθανάτους στο πλάι του ..

Και μαθέ Έλληνα οπλίτη πως …

Οι Έλληνες οπλίτες σαν εσένα προστάτεψαν την Γη των Πατέρων τους (Πατρίδα) και υπερασπίστηκαν την Ελευθερία τους με κάθε τίμημα…

Δεν περίμεναν από τους θεούς τους να πολεμήσουν για τη Πατρίδα..

Έγιναν αυτοί , οι «θεοί» προστάτες των Ελλήνων.. ,θεοί που ματώνουν, που αγωνίζονται και πέθαναν με τιμή και δόξα.

Αυτοί είναι οι αφανείς ημίθεοι Ήρωες των Ελλήνων..

Και είσαστε βγαλμένοι από τα κόκκαλα μας..

Αυτήν την φορά είναι ένας πόλεμος Ημίθεων , Ηρώων και Ελληνων οπλιτων εναντία σε κτήνη .

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΦΤΑΣΕ .

Ο αντίλαλος μου μεταδίδει στον κόσμο την ιαχή της νίκης μας .

Είμαι εγώ ο άνθρωπος , Ο Ημιθεος , ο Έλλην , ο μέγας !!!

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΑΛΕΞΆΝΔΡΟΥ.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΠΑΝΤΟΥ - ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΣΕ ΣΧΟΛΙΑ H ΑΝAΡΤΗΣΕΙΣ ΑΛΛΩΝ BLOG H SITES & ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕTIKEΣ ΟΜΑΔΕΣ facebook